sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kokeiluja koulun käsityötunteja varten


Myöhemmin keväällä kuutosten kanssa tulisi vielä OPS:n mukaan toteuttaa "pitsimäistä virkkausta". Koska perinteiset pyyhepitsit eivät innostaneet, tein pari kokeilua mahdollisista töistä.


Virkattu heijastinkukka




Virkattu heijastinkukka on toteutettu Taitokeskuksesta ostetusta litteästä heijastinlangasta. Lankaa meni n. 15 m eli työn hinnaksi tuli n. 1,5 e.

Virkkausmalli on otettu jostakin vanhasta 5-6 - luokan tekstiilityön kirjasta. Koukkuna on käytetty numeroa 1,5.

Litteä lanka ei aina taipunut ihan kauneimmalla tavalla, mutta lopputulos on varsin ok. Aion kokeilla saman vielä sillä "lankamaisemmalla" heijastinlangalla, kunhan saan sitä käsiini.



Pitsilyhty





Tämäntyyppisiä pitsilyhtyjä on vilahdellut niin blogeissa kuin lehtien tuunausohjeissa. Useimmiten niihin on kiinnitetty valmis pitsinpätkä, mutta tässä tietenkin ideana on se, että pitsi on virkattu itse.

Lankana käytin koulun kaapista löytynyttä ohutta puuvillalankaa ja koukkua nro 1,25. Niiden lisäksi tarvitaan puhdas pilttipurkki tai muu pienehkö lasipurkki sekä rautalankaa ja helmiä.

Valitsin ohjeen samaisesta tekstiilityönkirjasta kuin heijastinkukkaseenkin. Kirjassa oli esitelty useampi helppo reunapitsimalli. 

Virkkasin ketjusilmukoita käyttäen pilttipurkin ympärystä mittausapuna. Katsoin, että silmukoita olisi kuitenkin malliin nähden sopivasti.

Virkkasin pitsin mallin mukaan, päättelin ja suoristin silitysraudalla kevyesti höyrytellen.

Kiinnitin pitsin lasipurkkiin kaksipuolisella teipillä. Se oli ainakin helppoa ja siistiä oppilaidenkin kanssa tehdä. Aika näyttää, tarttuuko teipin pätkiin paljon pölyä tms., teippiähän jää pitsikuvioiden välistä hiukan näkyville.

Kieputin purkin suuaukon ympäri rautalankaa, johon olin pujottanut helmiä. Punoin kahvan samasta rautalangasta kaksinkertaiseksi ja pujottelin siihenkin samalla helmiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti