maanantai 17. marraskuuta 2014

Muovityöt

Salaattiottimet


Salaattiottimet valmistettiin muovisuikaleesta (pituus n. 60 cm). Ensin suikaleen päät muotoiltiin halutusti, jonka jälkeen työn reunat hiottiin vesihiomapaperilla. Salaattiottimiin tehtiin lujuutta ja ulkonäköä tuovat urat.
Työ on lämmitetty ja pienen vanerikappaleen avulla painetaan urat. 


Tämän jälkeen ottimet taivutettiin keskeltä kuumailmapuhaltimen ja pyörökepin avulla. Lopuksi vielä oli mahdollista kääntää ottimien päät hieman sisälle päin kuumailmapuhallinta ja pienempää pyörökeppiä käyttäen.




Joulukoristeet


Toisena muovityönä valmistin kaksi erilaista joulukoristetta.



Työtä varten sahattiin kapeaa soiroa. Sirkkelillä saa sahattua suoraan. Jos käyttää vannesahaa, terän pitää olla alhaalla, muuten sahaus lähtee vinoon. Tuossa jääpuikossa näin kävi, mutta kekseliäinä naisina työstimme näistä ns. hukkapaloista hienot jääpuikot joulukoristeiksi :).

Puna-valkoista työtä varten muovisoirot liimattiin yhteen akryyliliimalla ja laitettiin puupalojen väliin puristimilla kuivumaan. Annettiin kuivua seuraavaan päivään. Tätä ei varmaankaa voi tehdä oppilaiden kanssa, liima oli niin myrkyllisen hajuista. Toinen, ehkä oppilaiden kanssa parempi vaihtoehto, on laittaa kaksi muovipalaa päällekkäin uuniin, lämpötila 150 ja lämmitysaika muutama minuutti. Muovipalat kiinnittyvät myös näin yhteen.

Valmis kaksivärinen tanko hiotiin reunoista vesihiomapaperilla. Tämän jälkeen porasin tangon yläpäähän reiän ripustusnarua varten ja alas koristetta varten. Sitten kiinnitin sen viilapenkkiin ja lämmitin kuumailmapuhaltimella. Pehmennyt muovi käännettiin kierroksille. Tämäkin vaihe olisi ollut ehkä helpompi tehdä uunissa. Eli samalla, kun levyt sulavat yhteen, ne voi sitten saman tien kiertää kaksien pihtien avulla kierteille. Aikuinen voi tehdä työvaiheen myös käsin hanskat kädessä. Jääpuikko on tehty täten ja siinä on mielestäni paremmin onnistuneet kierteet. Muovia täytyy pitää väännetyssä asennossa, kunnes se jäähtyy, se aukeaa muuten takaisin suoraksi.


Valmis työ koristellaan halutusti. Jääpuikossa olen lisännyt hileliimaa, kristallin sekä ripustusnarun. Karkkikeppiin taas kulkusen ja ripustusnaruksi silkkinauhaa.


Vinyylilevykulhot




Perjantaina tuli lähijaksolla vinkki opekollegalta LP-levyistä muotoilluista kulhoista. Ei siis muuta kuin pikaisesti kirpparille tuntien päätyttyä. Muutaman käytävän kierrettyäni löysin sopivan hintaisia levyjä: ostin kaksi pakkausta a´50 snt. Toinen sattui vielä olemaan tuplalevy, joten hinta ei päätä huimannut :).

Lisäksi tarvitaan kulho tms. astia, jonka päälle kulho muotoillaan.

Levy lämmitetään uunissa, 150 astetta ja muutama minuutti. Levy lähtee lämmetessään käpristymään, joten sen kyllä näkee, kun levyä voi alkaa muotoilla.




Sitten vain levy hanskat kädessä pois uunista ja muotoillaan kulhon päälle. Itse käytin salaattikulhoa ja pientä kattilaa. Levy siis asetellaan nurinpäin olevan kulhon päälle ja muotoillaan reunoilta käsin. Tässäkin työssä täytyy muotoiltuja kohtia painaa, kunnes levy jäähtyy, muuten ne aukeavat. Ja jos ei homma ekalla kerralla onnistu, niin sitten vain uudestaan uuniin ja toinen yritys!

Salaattikulhon päälle muotoutui aika laakea astia.

Voit muotoilla reunoille vekkejä. Tue käsin, kunnes kulho on jäähtynyt.

Valmiit kattilan päällä tehdyt kulhot. Aika kivat!

Muovityöt koulussa



Muovityöt olivat yllättävän haastavia, kun en ollut niitä aiemmin tehnyt. Olisin toivonut luokkaan esille enemmän valmiita malleja ja töitä, joita muovista voisi tehdä. Kun materiaali on ihan vieras, on jotenkin vaikea keksiä, mitä siitä tekisi. 

Työstäminen: Liimassa on tosi paha haju, sitä oli epämiellyttävä työstää. Hiominen oli myös aika hidasta hommaa. Kuumailmapuhaltimella taivuttaminen ei sekään ollut ihan maailman helpointa. Kaikenkaikkiaan muovityöt eivät olleet niin helppoja kuin kuvittelin.

Itse tykkäsin eniten tuosta vinyylilevytyöstä. Siinä tuli mukavan näköinen lopputulos eikä tekniikkakaan ollut vaikea. Niitä varmaan teen oppilaidenkin kanssa, sopisivat hyvin kerhotyöksi.

Oppilaille muovi on varmaankin myös kohtuullisen vieras työstömateriaali. Se kuitenkin on muuten oppilaille tuttu, muoviesineitä nyt löytyy joka kodista. Lähtisin liikkeelle juuri tästä tuttuudesta, oppilaiden alkutehtävänä olisi etsiä vaikkapa viisi erilaista muovijuttua kotoa. Tämän kautta miettisimme muovin ominaisuuksia ja lähtisimme suunnittelemaan omaa työtä.

Oppilaiden kanssa tavallisilla käsityötunneilla valitsisin työstettäväksi varmaankin jonkun joulu/pääsiäiskoristeen tai vaikkapa heijastimen. Työssä sahattaisiin oman piirroksen mukaan (huom. riittävän helppo) muoto, joka sitten hiotaan ja siihen porataan reikä ripustusnarulle. Heijastimeen liimattaisiin heijastintarraa ja joulukoristeen voisi koristella vaikkapa hileliimoilla tai pienillä tarratimanteilla. Työssä tulisi tekniikoista muovin sahaaminen kuviosahalla, hiominen ja poraaminen. Mikä ettei myös kierteyttäminen, jos valitsee vaikkapa tuon jääpuikko-työn.

Toinen oppilaiden kanssa tehtävä suht yksinkertainen ja nopea työ olisi  taivutettu kirjatuki. Siinä tulisi työvaiheina muovin sahaaminen, hiominen ja taivuttaminen.

Lopuksi vielä muutama simppeli "muovityö" :)





Kutistemuoviavaimenperä. Aikuinen on piirtänyt kutistemuoville Frozenin Olofin, jonka lapsi on sitten värittänyt. Koululaiset piirsivät omien avaimenperiensä ääriviivat läpi, käytimme pienennettyjä värityskirjan kuvia (läpinäkyvä muovi on oppilaiden kanssa kätevämpää).

Hamahelmi-työt: klassikoita :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti