keskiviikko 23. huhtikuuta 2014


Tuparilahja: Avainnaulakko




Päätin tehdä "tuparilahja"- harjoituksena liitutaulu-avainnaulakon. Sen voisi sijoittaa joko eteiseen tai vaikkapa lastenhuoneeseen prinsessahelmien ja käsilaukkujen ripustamista varten.

Avainnaulakon tekeminen aloitettiin sahaamalla isosta liimapuulevystä pyörösahalla hieman pienempi kappale. Valmiin työn mitoiksi valitsin 25x30cm, mutta tässä vaiheessa sahattiin hieman suurempi kappale, jotta levyn työstäminen esim. tasohöylässä olisi turvallista. 

Aloitin ohentamalla liimapuulevyä tasohöylällä. Puu sujahti koneen läpi useamman kerran, ennenkuin se oli riittävän ohut (11 mm), sillä tasohöylällä saa höylätä kerrallaan max. 2 mm. Liimapuulevyni halkesi viimeisellä höyläyksellä, mutta onneksi sellaisesta kohdasta, että sain suunnittelemani kokoisen naulakon siitä vielä tehtyä. Höylätty liimapuulevy sahattiin pyörösahalla valmiiseen mittaansa.

Höyläämisen jälkeen hioin reunat ja kulmat nauhahiomakoneella, mikä sittemmin osoittautui turhaksi, kun teinkin reunat hieman erilaisella alajyrsimen terällä kuin olin ensiksi ajatellut. No, tulipahan harjoiteltua senkin koneen käyttöä.

Seuraavaksi naulakon reunat työstettiin alajyrsimellä. Olin ensin ajatellut tehdä urat naulakon reunoihin, mutta terävalikoimaan tutustuessani päädyinkin terään, joka teki reunaan hienon pyöreän muodon. 

Tämän jälkeen viimeistelin vielä reunat ja pinnan hiomapaperilla hiomalla.

Seuraava työvaihe oli porata naulakon takapuolelle reiät ripustussysteemejä varten. Tähän käytin pylväsporakonetta. Sitten vielä pienet hiomiset, että rei'istä tuli siistin näköiset.

Konesalista ei valitettavasti tullut otettua yhtään kuvaa. Sen verran jännitystä oli ilmassa isojen koneiden kanssa työskennellessä, että kuvaaminen unohtui.

Maalasin avainnaulakon kahdesti liitutaulumaalilla.


Sitten se olikin enää viimeistelyjä vailla: kiinnitin ripustussysteemit työn taakse ja koukut työn alareunaan. Valkoisten koukkujen mukana tuli valkoiset ruuvit, joita halusin käyttää työssä. Ne oli kuitenkin suunniteltu seinään laitettaviksi, joten ne olivat aika pitkät. Ruuvit piti siis lyhentää työtä varten. Tämän ulkoistin aviopuolison hommaksi, sillä omat voimani eivät riittäneet ruuvien katkaisemiseen sivuleikkureilla.


Myös ripustimien ruuvit piti katkaista, sillä meillä ei ollut riittävän lyhyitä ruuveja. Ruuvien katkaiseminen aiheutti sen, että ne oli hiukan hankalampi ruuvata ilman terävää kärkeä. Takapuolen ruuveille tein kunnon aloitusreiät piikillä ja ruuvasin ruuvit ruuvimeisselillä kiinni. Etupuolen ruuveja varten porasin aloitusreiät 1 mm terällä ja väänsin nämäkin ruuvit ihan käsikäyttöisesti kiinni.

Oppilaiden kanssa työstä kannattaa tehdä paksumpi, näin ko. ongelmilta vältytään ja työstäminenkin on helpompaa, kun ei tarvitse varoa työn halkeamista.



Työssä käytetyt koneet:
- pyörösaha
- tasohöylä
- alajyrsin
- nauhahiomakone
- pylväsporakone
- akkuporakone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti